Hopp til hovedinnhold
-sier vi

En tegning du forteller

Interaktiv oppgave
  • 20 min

  • Kopier av abstrakt tegning du selv har tegnet. Blanke ark og penner til halve klassen.

Mål

På en morsom måte vise hvor komplisert kommunikasjon er. En idé i et hode vil aldri kunne kopieres gjennom språket til en annens hode. Men alle kan trenes i å forklare detaljert og på en lettfattelig måte.

Les Veiledning til øvelsene før du begynner.

Før gjennomføring

Kopier opp en abstrakt tegning du selv har laget. Det kan være ulike geometriske figurer som går inni hverandre og kruseduller her og der. Det er bra om det ikke er klart utfra tegningen eller måten arkene deles ut på hvilken vei den skal være (liggende eller stående); dette tilfører en ekstra dimensjon ved øvelsen. Se oppgaveark for eksempel på en slik tegning.

Gjennomføring

Begynn med å ordne stolene, en stol til hver deltaker. Hvis det er en liten gruppe setter du stolene rygg mot rygg på en linje. Hvis de er mange er det ofte best å stille dem rygg mot rygg i en sirkel, slik at de innerste har ansiktet vendt mot hverandre, mens de andre ser ut mot rommet.

Del så ut tegningene til den ene sirkelen/raden og pass på at de andre ikke kan se over skulderen, på sin partner eller sidemannens partners tegning. De andre får utdelt blanke ark og penner.

Sett i gang deltakerne. De med tegningene skal så godt de kan forklare de andre hva de skal tegne.

Når du ser at de fleste begynner å bli ferdige, avslutter du aktiviteten. Da kan alle ta stolene sine og sette seg i en stor ring. Du kan for eksempel legge originaltegningen på gulvet i midten og så legger alle sine tegninger ned på gulvet til sammenligning.

Tips til samtale

Du kan spørre om hvordan deltakerne synes det var. Hvordan var det å forklare og bli forklart? (Noen symboler i en abstrakt tegning har helt sikkert blitt forklart på ulike måter. Om det feks er sikksakk-mønster på tegningen, viser erfaring at det blir forklart med «fjelltopper», «krokkodilletenner», knust egg, osv.). Det er spennende å høre ulike forklaringer. Spør deltakerne om erfaringene med øvelsen kan overføres til kommunikasjon eller i hverdagen. Hva skal til for at ideen en person har i hodet blir likt oppfattet av den andre? Er det i det hele tatt mulig?

Spørsmål til samtale

  1. 1

    Du kan spørre om hvordan deltakerne syntes det var. Hvordan var det å forklare og bli forklart? (Noen symboler i en abstrakt tegning har helt sikkert blitt forklart på ulike måter. Om det f. eks er sikksakkmønster på tegningen, viser erfaring at det blir forklart med bilder som «fjelltopper», «krokodilletenner», knust egg, osv.). Det er spennende å høre ulike forklaringer. En matematiker og en sosialarbeider vil nok for eksempel uttrykke seg forskjellig.

  2. 2

    Spør deltakerne om erfaringene med øvelsen kan overføres til kommunikasjon ellers i hverdagen.

  3. 3

    Hva skal til for at ideen en person har i hodet blir likt oppfattet av den andre?

  4. 4

    Er det i det hele tatt mulig?