Hopp til hovedinnhold
-sier vi

Jeg tolererer deg

Interaktiv oppgave
 • 20-25 min

 • Tavle/flippover og noe å skrive med.

Mål

Målet med denne øvelsen er å gi deltakerne opplevelse av hva toleranse betyr og reflektere over forholdet mellom toleranse og makt.

Les Veiledning til øvelsene før du begynner.

Samtaleøvelsen er inspirert av Skeiv ungdoms materiell «Restart». Gjengitt med tillatelse.

Bakgrunn

Det snakkes ofte om å tolerere mennesker som er annerledes. Men hvem bestemmer hva som er annerledes og hvordan fungerer egentlig toleranse? Hva er forskjellen mellom å bli tolerert og å tolerere, og er det et kompliment å bli tolerert? Det ligger mye makt i å selv tilhøre normen i samfunnet og kunne identifisere hva de skal tolerere.


Gjennomføring

Del deltakerne inn i par, der en er A og en B, og be dem vandre rundt i rommet. A skal nå kommentere noe som er synlig hos B uten å tillegge det noen verdi. A skal altså ikke kommentere noens fine skjorte, fantastiske hår eller stilige sko, men derimot bare kaldt konstatere ytre detaljer. A forsikrer dessuten B om at A tolererer og aksepterer dette. For eksempel: «Jeg ser at du har en brun genser på deg og det tåler jeg, eller «Jeg ser at du har skjørt på deg, og det går helt greit» eller «Det gjør ingenting at du har et smykke på deg i dag».

Be så deltakerne om å bytte rollene, slik at alle får prøve både å tolerere og bli tolerert.

Spørsmål til samtale

 1. 1

  La alle si noe om øvelsen og hvordan det føltes å tolerere og bli tolerert.

 2. 2

  Her kan det være fint å bruke en «talestav» slik at en av gangen kan få mulighet til å snakke uavbrutt. Talestaven blir enten gitt videre av leder til neste person som har lyst til å si noe eller den blir gitt videre til neste person i ringen.

 3. 3

  Tegn på spalter på tavla. Hva er bra og hva er dårlig med toleranse?

 4. 4

  Hvilke spalte fikk flest kommentarer? Er alle enige i kommentarene eller er noen uenige?

 5. 5

  Spør deltakerne om hvilke grupper mennesker som tolererer og hvilke som blir tolerert i samfunnet. Om nødvendig kan du foreslå grupper som: nordmenn, svensker, lærere, ungdommer, jøder, homofile, mødre, feminister, blonde, muslimer, kristne, ikketroende, oslofolk, bygdefolk, osv.

 6. 6

  Spør deltakerne hva de tenker om begrepet toleranse. Hva betyr toleranse? Er toleranse en god ting? Er det for eksempel forskjell på toleranse og respekt?

 7. 7

  Hva tenker du om å høre «jeg tåler at du tror på gud altså. Det er veldig teit, men det er greit at du gjør det.» «Å, er du jøde? Jeg kjenner ingen andre jøder, men jeg kan tåle at du er det.» Prøv å bytte ut ordet tåle med respekterer. Har det en annen betydning?