Hopp til hovedinnhold
-sier vi

Noen å hate

Lytteoppgave
 • 30 min

 • Utskrift av «Noen å hate». Mulighet for å spille musikken eller for å vise opptak av konsert med projektor.

Les Veiledning til øvelsene før du begynner.

Gjennomføring

Sitt i ring. Gjerne på gulvet eller med en ring av stoler. Alle leser på omgang fra teksten til Raga Rockers (fra albumet «Rock’n’Roll Party», 1990). Se oppgaveark. Let gjerne fram en musikkvideo eller lydspor som kan spilles av først.

Spørsmål til samtale

 1. 1

  Raga Rockers synger ironisk om hvor deilig det er å ha noen å hate. Men ironi fungerer bare når det er et snev av gjenkjennelse/sannhet i det som det ironiseres over. Hva tenker du om å bruke ironi på denne måten?

 2. 2

  Raga Rockers sier at «Han der æ´kke sånn som deg . Fort deg bort og ta han». Hvordan kan dette forstås?

 3. 3

  Raga Rockers sier at «Det er bare å følge fingeren som peker - Dit hvor de voksne leker». Hva tror du de mener med det?

 4. 4

  I teksten er det ikke bare deilig å ha noen å hate – det er også deilig å bruke vold og «… slå dem flate». Prøv å forklare hva vold kan være. Dette kan gjøres gjennom en samtale hvor alle får to minutter til å tenke på en erfaring de har med voldsbruk (slåsskamp, lusing, trakassering, mobbing, osv. Ikke nødvendigvis bare fysisk). Alle finner ett ord som beskriver historien de fortalte. Ordene skrives opp på tavlen. Ut fra ordene skal gruppen definere hva vold er. Ut fra definisjonen dere kommer frem til diskuter Raga Rockers «påstand» om at det er deilig å bruke vold.